Экстракт тунца снижает уровень мочевой кислоты у пациентов без подагры с незначительно повышенным уровнем мочевой кислоты в сыворотке: рандомизированное контролируемое исследование

Экс­тракт тун­ца сни­жа­ет уро­вень мо­че­вой кис­ло­ты и мо­жет быть по­ле­зен для кор­рек­ции ги­пе­ру­ри­ке­мии у па­ци­ен­тов, не го­то­вых к по­жиз­нен­но­му при­е­му ан­ти­ги­пе­ру­ри­ке­ми­чек­сих пре­па­ра­тов.

Дол­го­сроч­ное сни­же­ние уров­ня мо­че­вой кис­ло­ты крайне важ­ный ас­пект в ле­че­нии по­даг­ры. Од­на­ко па­ци­ен­тов, у ко­то­рых еще нет кли­ни­че­ской кар­ти­ны по­даг­ры, тя­же­ло убе­дить в необ­хо­ди­мо­сти ле­че­ния. До­ступ­но лишь несколь­ко без­ре­цеп­тур­ных пре­па­ра­тов и пи­ще­вых до­ба­вок для кор­рек­ции ги­пе­ру­ри­ке­мии. Це­лью на­сто­я­ще­го ис­сле­до­ва­ния бы­ло изу­че­ние эф­фек­тив­но­сти и без­опас­но­сти экс­трак­та тун­ца с ими­дазоль­ны­ми со­еди­не­ни­я­ми в ка­че­стве функ­цио­наль­но­го пи­ще­во­го про­дук­та для ле­че­ния ги­пе­ру­ри­ке­мии. Бы­ло про­ве­де­но 4х-недель­ное ран­до­ми­зи­ро­ван­ное двой­ное сле­пое пла­це­бо-кон­тро­ли­ру­е­мое ис­сле­до­ва­ние. В ис­сле­до­ва­ние бы­ло вклю­че­но 48 муж­чин без по­даг­ры с незна­чи­тель­но по­вы­шен­ным уров­нем мо­че­вой кис­ло­ты, ко­то­рые бы­ли раз­де­ле­ны на три груп­пы и по­лу­ча­ли вы­со­кую или низ­кую до­зу экс­трак­та тун­ца ли­бо пла­це­бо со­от­вет­ствен­но. Об эф­фек­тив­но­сти экс­трак­та су­ди­ли по уров­ню мо­че­вой кис­ло­ты в сы­во­рот­ке. Без­опас­ность оце­ни­ва­ли по ре­зуль­та­там физи­каль­но­го осмот­ра, об­ще­го и био­хи­ми­че­ско­го ана­ли­зов кро­ви и об­ще­го ана­ли­за мо­чи. Бы­ло по­ка­за­но, что на 4-й неде­ле уро­вень мо­че­вой кис­ло­ты в груп­пах экс­трак­та тун­ца ( 0,23 и −0,34 мг/дл в груп­пах низ­кой и вы­со­кой до­зы, со­от­вет­ствен­но) сни­зил­ся силь­нее, чем в груп­пе пла­це­бо (-0,07 мг/дл). Через 4 неде­ли в груп­пе вы­со­кой до­зы экс­трак­та тун­ца уро­вень мо­че­вой кис­ло­ты сни­зил­ся зна­чи­мо (-0,41 мг/дл, р < 0,05) по срав­не­нию с груп­пой пла­це­бо (+0,11 мг/дл). Ни во вре­мя при­е­ма пре­па­ра­та, ни по­сле не бы­ло за­ре­ги­стри­ро­ва­но свя­зан­ных с при­е­мом пре­па­ра­та неже­ла­тель­ных яв­ле­ний. Ис­хо­дя из ре­зуль­та­тов ис­сле­до­ва­ния, мож­но пред­по­ло­жить, что пре­па­рат экс­трак­та тун­ца с ими­дазоль­ны­ми со­еди­не­ни­я­ми об­ла­да­ет ги­по­ури­ке­ми­че­ским дей­стви­ем и не со­про­вож­да­ет­ся раз­ви­ти­ем ка­ких-ли­бо по­боч­ных эф­фек­тов.

biomedical

 

Biomed Rep. 2016 Aug;5(2):254-258.
Kubomura D1, Yamada M1, Masui A1.
PMID: 27446553 PMCID: PMC4950833 DOI: 10.3892/br.2016.701

eng

Tuna extract reduces serum uric acid in gout-free subjects with insignificantly high serum uric acid: A randomized controlled trial

Abstract

Long-term reduction of serum urate levels is vital in the treatment of gout. However, it is difficult to convince gout-free individuals of the necessity of treatment as few appropriate over-the-counter remedies and dietary supplements are available. Therefore, the present study aimed to investigate the antihyperuricemic efficacy and safety of a tuna extract containing the imidazole compounds to evaluate its potential as a functional food ingredient. A randomized, 4-week, double-blind, placebo-controlled study was conducted. A total of 48 male gout-free subjects with insignificantly high serum uric acid were randomly assigned to low- and high-dose tuna extract groups or a placebo group. The efficacy of the extract was assessed by measuring serum uric acid levels. Furthermore, a safety assessment was performed by physical parameters, hematology, blood biochemistry and urinalysis. The results indicated that the uric acid level was decreased at week 4 during the intervention in the tuna extract groups (low and high dose, -0.23 and -0.34 mg/dl, respectively) compared to the placebo group (-0.07 mg/dl). At week 4 after the intervention, a significant reduction in uric acid levels (-0.41 mg/dl; P<0.05) was observed in the high-dose tuna extract group compared with the placebo group (+0.11 mg/dl). No dose-related adverse events were observed during and following the intervention. Therefore, the present results suggest that oral administration of tuna extract containing the imidazole compounds has hypouricemic activity with no undesirable side effects.

Figure 1.

 An external file that holds a picture, illustration, etc. Object name is br-05-02-0254-g00.jpg

 

Changes of the serum uric acid in the subjects of the placebo and test supplement (at low and high doses of tuna extract) groups during and subsequent to the intervention. Serum uric acid levels were analyzed using serum samples collected from the subjects in the groups of placebo (n=15; open diamonds) and test supplements at low (n=16; closed squares) and high (n=16; closed triangles) doses of tuna extract during and subsequent to the intervention. The absolute change from the baseline was calculated and plotted. The data are expressed as the mean ± standard error. *P<0.05 when compared with the placebo group.

 

 

 

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

WP Popup

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: